Hart voor de samenleving, oog voor onze naaste

Je bent hier > Maatschappij > Jordaanse vrouwen hebben meer rechten dan ze denken

Jordaanse vrouwen hebben meer rechten dan ze denken

 

Ira Stam en Gijsje van der Veer reisden in juni 2013 af naar Jordanië in verband met het samenwerkingsproject van Passage met de Jordaanse boerinnenorganisatie Specific Union of Farmer Woman (SU). Zij vertellen over hun bevindingen.

 

Ira: “Hoewel in Jordanië iedereen wel te eten heeft, is er vooral veel sociale armoede. De boerinnenorganisatie SU heeft in Jordanië onder haar leden veel weduwen en gescheiden vrouwen. Die hebben het niet makkelijk en kunnen onze steun en ervaring goed gebruiken.”
Gijsje: “De vrouwen waar wij nu mee werken zijn eigenlijk de Aletta’s Jacobsen van Jordanië. Zij trekken de kar. Zij hebben toestemming van hun familie, ouders of echtgenoot om alleen van huis te gaan. Dat hebben heel veel vrouwen nog niet.”

 

Ira: “Naast plattelandsontwikkeling en economische zelfredzaamheid speelt de SU een belangrijke rol bij het bewustmaken van de rechten van vrouwen. Hoewel het in de Jordaanse wetgeving zo is geregeld dat de Jordaanse vrouw evenveel recht heeft als de man, werkt dat in de praktijk niet zo. Als er met de man iets gebeurt gaat het land en het huis vaak naar een naar bijvoorbeeld een broer, vader of zoon. De SU probeert vrouwen te wijzen op hun rechten.”

Gijsje en Ira hebben gemerkt dat de Jordaanse vrouwen enorm leergierig zijn.
Ira: “Alles wat wij hen aanbieden aan bijvoorbeeld leiderschapstrainingen, marketingstrategieën  en presentaties, nemen ze op als een spons. Hoewel veel vrouwen zelfs aan een universiteit hebben gestudeerd, ontbreekt het hen vooral aan praktijkervaring.”

 

Privacyverklaring