Ga naar homepage
RSS feed
De meidenkist zit vol verhalen en anekdotes

Als jochie raakte Cees Prinsen al geïnspireerd door de verhalen die zijn oma over vroeger vertelde en het antiek dat bij haar op zolder stond. Nieuwsgierig als hij is, wist hij later veel informatie te achterhalen over de daar gevonden voorwerpen. De verzamelaar in hem heeft het aantal voorwerpen uitgebreid. Met zijn meidenkist geeft hij voordrachten door het hele land.  

“De meidenkist,” vertelt Cees Prinsen, “is een kist waarin vroeger een dienstbode al haar spullen bewaarde. Daarin zaten persoonlijke bezittingen als een bijbeltje of kerkboek, zondagse kleding, kousen, een tasje en misschien wat geld. Tot ongeveer 1960 heeft dit gebruik bestaan.” 

Voordracht
Cees heeft er voor zijn voordracht voorwerpen aan toegevoegd die een spiegel zijn voor die tijd. Hij noemt Sunlight zeep, een mof en een dodenlantaarn. “Dat is een lantaarn die in Brabant en Limburg buiten hing als er iemand was gestorven,” verduidelijkt Cees en wijst het voorwerp rechts op de blauwe kist aan (zie afbeelding). Van alle voorwerpen in de kist weet Cees waar het vandaan komt en wie het heeft gebruikt.

“Het gaat over erkenning en herkenning,” zegt Cees. Vrouwen die nog zelf hebben gediend als meid voor dag en nacht met kost en inwoning en zich daarvoor schamen, vinden in de voordracht van Cees erkenning.

Cees is ook geïnteresseerd in hetgeen zijn publiek kan vertellen over de inhoud van zijn meidenkist. Door deze interactie is niet één voordracht hetzelfde. 

Dina
De rode draad van de voordracht is Dina, de eerste dienstbode (1944-1958) op de boerderij van Cees’ ouders. Ze kwam zelf ook van een boerderij in de omgeving. Dina had geen keuze: er waren te veel kinderen in het gezin, waaronder zeven meisjes. Die konden niet thuisblijven zitten en doorleren was geen optie. Voor ze het wist, was ze voor een jaar ingehuurd, voor 75 gulden per jaar, met kost en inwoning. 

Moffenkruikje
Ieder jaar wordt de meidenkist opnieuw ingericht: sommige dingen blijven erin, andere worden gewisseld. In de loop van de vijfentwintig jaar dat Cees met de kist het land in gaat, is er van alles binnengekomen, zoals bijvoorbeeld een doos vol korsetten. Als er in de omgeving een zolder wordt leeggehaald, bellen ze Cees.

“In de pauze,’ vertelt hij, “is er eens iemand snel naar huis gegaan om met een moffenkruikje terug te komen voor de meidenkist. Anders zou het uiteindelijk toch in de container belanden.”

Meer informatie is te vinden op: www.meidenkist.jouwweb.nl

Tekst: Sandra Wolswijk 
Beeld: Cees Prinsen