Ga naar homepage
RSS feed
Projecten Gelijke Kansen Wereldwijd
Vluchtelingenvraagstuk
Foodbattle
Materialen & Links Foodbattle


Voedselverspilling

Eten gooi je niet weg. Dat is voor de meeste Passage-vrouwen een vanzelfsprekendheid. Toch verdwijnt er landelijk gezien nog veel voedsel in de prullenbak: bijna 50 kilo goed voedsel per persoon per jaar om precies te zijn. Dat is zo’n 150 euro.
Passage gaat de strijd aan tegen deze verspilling met de Passage Foodbattle.


Voedsel betekent leven. Er is niets anders waarin we zoveel energie, ruwe materialen en arbeid stoppen als in voedsel. En nooit eerder in de wereldgeschiedenis was de opbrengst zo hoog als nu, genoeg om 9 miljard mensen te voeden. Is het dan niet betreurenswaardig dat ongeveer de helft van dat voedsel niet op ons bord belandt, maar in de vuilnisbak!
Behalve dat een groot deel van het voedsel verloren gaat bij de productie, verwerking en transport, gooit de Nederlandse consument nog eens twintig procent van zijn voedselaankopen weg, waarvan de helft niet nodig is.

Klimaatbelasting
Dat betekent dat we niet alleen geld weggooien, maar ook de energie die in de teelt, verpakking, transport, koeling en bereiding van dat voedsel is gestoken. Met elke kilo voedsel die je weggooit, gooi je eigenlijk 1,3 liter benzine weg (Milieu Centraal, 2012).
In de top drie van producten die het meest bijdragen aan de klimaatbelasting door verspilling, staat vlees bovenaan, gevolgd door zuivel en groente. Zuivel heeft per kilo niet zo’n heel hoge klimaatbelasting, maar we gooien er veel van weg. Groente gooien we ook veel weg, plus dat een deel van de groente ingevlogen wordt, of in de verwarmde kas geteeld. Dit tikt aan in klimaatbelasting. De klimaatbelasting van deze top drie draagt voor meer dan de helft bij aan de totale klimaatbelasting van verspilling.

Geen zin in restjes
De belangrijkste reden voor voedselverspilling is dat mensen teveel kopen en teveel koken per maaltijd. Maar ook angst voor bederf door het verstrijken van de houdbaarheidsdatum, een rommelige koelkast of geen zin in restjes van de vorige dag zorgen ervoor dat voedsel in de prullenbak belandt.

Niet bewust genoeg
De meeste mensen onderschatten hun eigen voedselverspilling: maar liefst 71 procent van de consumenten denkt veel minder ongebruikt voedsel weg te gooien dan de gemiddelde landgenoot. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die zeggen niets te verspillen, dat toch wel doen, namelijk 45 kilo per jaar. Dat betekent dat veel mensen zich niet bewust genoeg zijn van hun gedrag.
De Foodbattle is daarom een mooie manier om er achter te komen of je echt zo weinig voedsel weggooit als je denkt. Daarnaast kun je met een Foodbattle anderen helpen bewuster met eten om te gaan door het uitwisselen van tips. Aarzel dus niet en schrijf je in voor de Passage Foodbattle. En vergeet niet om ook je familie, buren, vriendinnen en andere Passage-leden uit te nodigen om mee te doen!

Tips om minder voedsel te verspillen

 • Koop op maat: plan je maaltijden voor het boodschappen doen en maak een boodschappenlijstje.
 • Kook op maat: weeg je eten af voor je gaat koken met een keukenweegschaal, kopje of maatbeker. Voor spaghetti zijn er ook handige ringen verkrijgbaar waarmee je precies de benodigde hoeveelheid kunt bepalen.
 • Kijk, ruik en proef: gooi eten niet klakkeloos in de prullenbak als de THT-datum is verstreken. Veel producten zijn ook na de ‘tenminste houdbaar tot’-datum nog goed te eten. Zo zijn groenten en sauzen in glas of blik, frisdranken en droge rijst en pasta nog jaren eetbaar na de THT-datum.
 • Bewaar je voedsel op de juiste plek: dan bederft het minder snel.


Kijk voor meer informatie over deze en andere tips op:
www.voedingscentrum.nl/minderverspillen  en www.milieucentraal.nl/voedselverspilling en probeer ook de digitale bewaarwijzer van het voedingscentrum uit.

 

Feiten & cijfers op een rij

 

Een lijst met feiten en cijfers over het verspillen van voedsel door consumenten is in mei 2010 opgesteld door het Voedingscentrum, Milieu Centraal en VROM. Deze factsheet is hier als PDF te downloaden.

 

Hoeveel voedsel verspilt de consument?

 • De Nederlandse consument gooit voor minstens € 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg.
 • Dat is ongeveer €400 per huishouden.
 • Gemiddeld verpilt één persoon ruim 50 kg (43-60 kg) voedsel per jaar. Per huishouden is dat ongeveer 120 kg per jaar.
 • We kopen zo’n 20% van ons eten voor de afvalbak, ruim de helft ervan is verspilling (en dus vermijdbaar).


Top 10 meest verspilde producten (in kilogram)

 1. Zuivel
 2. Brood
 3. Voorbewerkt voedsel (kant-en-klaar, zoals pizza en Chinees eten)
 4. Groenten
 5. (Vers) fruit
 6. Aardappelen
 7. Vlees en vleeswaren
 8. Koek en gebak
 9. Oliën en vetten
 10. Vis (Milieu Centraal, 2007)


Redenen waarom consumenten voedsel verspillen

 • Verpakkingen zijn te groot voor kleine huishoudens
 • Teveel kopen
 • Teveel koken per maaltijd
 • Fout of te lang bewaren, waardoor het voedsel bederft
 • Mislukte bereiding of niet gewenste smaak van het product of recept
 • Onjuist transport van het voedsel naar huis waardoor het product kwaliteit verliest
 • Onregelmatige planning, bijvoorbeeld spontaan gaan uit eten
 • Angst voor bederf door verstrijken houdbaarheidsdatum
 • Geen zin in restjes van de vorige dag
 • Rommelige koelkast en voorraadkast. Mensen hebben vaak geen goed overzicht over hun voorraden waardoor deze niet altijd tijdig geconsumeerd worden, of onnodig opnieuw gekocht